Gândește-te de două ori înainte să cumperi ceva

În trecut eram un om foarte milostiv și săritor care ar fi ajutat pe oricine aflat, aparent, la nevoie fără să studiez puțin dacă într-adevăr depinde de ajutorul meu. Mai rău a fost faptul că am fost luat de prost de multe ori și continuam să-i ajut pe aceiași oameni care-mi spuneau că n-au bani să-și cumpere mâncare însă din ceea ce le dădeam eu se duceau în baruri.

Atunci am ajuns la concluzia că e ok să fii un om bun însă nu cu toată lumea. A fi bun nu înseamnă ca dacă tu ai o casă unde să dormi iar niște săraci vin și-ți spun să le dai casa ta tu chiar trebuie să faci asta și să dormi tu în stradă lăsându-i pe ei în casă.

În cele mai multe cazuri, cei care ajung să se afle la nevoie (de obicei de bani) și-au făcut-o cu mâna lor și-și merită soartă. Serios vorbind, cunosc oameni care se plâng mereu la mine că nu au bani să-și cumpere mâncare și să plătească facturile însă fumează zilnic un pachet de țigări, beau câteva beri și mănâncă pe terase unde mâncarea-i de 3 ori mai scumpă decât în super-marketuri. Și asta în timp ce restul familiei stă acasă, în sărăcie.

Luând exemplu și urmărind cu atenție la ceea ce fac cei din jurul meu am învățat să mă gândesc de două ori înainte să cumpăr ceva și să nu-mi cheltui banii decât dacă într-adevăr am nevoie de lucrul respectiv, gândindu-mă la faptul că așa au ajuns în impas și cei care la un moment dat aveau mai mult decât am eu acum. Acum când intru într-un magazin știu deja de acasă ce vreau să cumpăr și nu ies de acolo cu alte zece produse pe care le-am luat doar pentru că le-am văzut la reducere.

Lasă un răspuns